Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Kristin Gustafsson, klinikchef på Folktandvården city i Halmstad. Foto: SVT

Teckna avtal – och gå före i kön

Uppdaterad
Publicerad

De som tecknar ett så kallat frisktandvårdsavtal betalar en fast summa i månaden till Folktandvården. När olistade patienter kan få vänta i flera år, går de som har avtal före i kön.

År 2007 införde Folktandvården ett frisktandvårdsavtal där patienten betalar en fast summa i månaden för regelbunden tandvård. Avgiften beror på vilket behov som finns av tandvård.

Ett personligt vårdprogram införs och omfattar bland annat egenvård, förebyggande vård och behandling. Det innebär också att de patienter som ingått avtalet, går före de som är utan.

– Det finns en prioriteringsordning och den följer vi. Vi ingår ett avtal med frisktandvårdsavtal med patienterna där de sköter sin del och då ska vi också sköta vår del och det är att kalla patienterna efter den riskgrupperingen de hamnat i, säger Kristin Gustafsson, klinikchef på Folktandvården city i Halmstad.

I klippet ovan kan du höra Kristin Gustafsson berätta om vilka som prioriteras först av patienterna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer