Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ingvar Helldal vandrar omkring i det som en gång var hans arbetsplats. Han började där som praktikant 1954 och jobbade där i omgångar fram tills att stationen stängde 1994. Foto: Kristian Åkergren/SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Teknikern Ingvar, 83, återbesöker övergivna radiostationen i Vallda

Uppdaterad
Publicerad

När den byggdes på 40-talet var den en av världens mest moderna. Nu, många år senare, återstår ett nedklottrat och förfallet skal av det som var kustradiostationen utanför Kungsbacka. Ingvar Helldal jobbade som tekniker på stationen i 20 år, och för första gången på länge återbesöker han nu sin gamla arbetsplats.

– Det är klart att det är tråkigt att se det såhär, men precis som mycket annat tar en byggnad slut förr eller senare, säger Ingvar Helldal.

I klippet får du följa med in i den gamla radiostationen.

Vilka platser tror du riskerar att bli övergivna i framtiden? Och varför?

MJ • Små flygplatser kan nog komma att bli öde, i takt med att samhället blir så illa tvunget att anpassa sig till verkligheten och sluta förstöra klimatet.

Fråga • Havsnivåhöjning och strävan att bo och arbeta strandnära hur går det ihop?

Christer Ström • Lavergruvan

BL • Orter, oberoende av storlek, där infrastruktur som vägar och vägunderhåll, vatten , avlopp, elnät, skolskjutsar mm. medför alltför stora kostnader för det enskilda hushållet

Den övergivna hissen? • På sjukhus har det varit strikta restriktioner i avseende på hur många som får åka i hissarna samtidigt. Och man ska alltid bära munskydd. Det är ett utrymme som ventileras mycket dåligt och där virus kan stanna kvar en längre tid. Därför har många gått i trappor där så varit möjligt. Vid en tuffare pandemi och om viruset blir än mer smittsamt så kan nog hissar bli en övergiven plats.

Höga hus med hiss och ny pandemi? • Höga hus där man behöver åka hiss för att komma till sin lägenhet kommer nog att överges om vi får en ny och tuffare pandemi.

Tommy Johansson • Fellingsbro samhälle. En gång en blomstrande bygd och sedan industrinedläggning och avflyttning.

Albert • Padelhallar. En trend som kommer att gå över när nästa fluga dyker upp för flocken att haka på.

Att bo tillsammans - där många generationer ryms och trivs • Människan kan inte bara gå som i en labyrint till sin bostad. Behöver också luftvolym för att inte hamna med näsan mitt i nästa fasad. Behöver också kunna se himlen framåt och inte behöva titta uppåt för att se den. Därför är det viktigt med mellanrummen. Det måste också finnas rum för att barnen ska kunna leka, spela boll, hänsyn till äldre personer som vill komma ut till grönska i närheten av boendet.

Det var ju närheten som var viktigt - inte pendlandet! • I Norrtälje kommun har skolor lagts ned och barn kan då få åka långt för att komma till skola. När kommunen räknar säger de att det inte är lönsamt. Men man kan inte alltid räkna att allt i en kommun ska gå med vinst. En vinst kan vara att det flyttar in folk till orten/byn för att det finns just en skola. Annars blir det tvärtom - att folk flyttar. Det är liksom ingen idé att bo på landet och behöva pendla med barnen långväga.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sveriges övergivna platser

Mer i ämnet