• Viktigt meddelande:

    Information om skogsbränder på flera platser i landet Läs mer

Tennisbana i Åsa rör upp känslor

Högljutt spel och damm från grusbanan. I över tio år har det pågått en konflikt mellan en granne och en tennisförening i Åsa om just detta.

Håkan Ström och hans fru bor precis intill tennisbanan i Åsa. Och i över tio år har det pågått en konflikt mellan paret och Åsa Stenviks tennisföreningen. Konfliktytan är själva tennisbanan, eller rättare sagt, hur den används och sköts.

– Det här har blivit en lekplats för människor som inte har läst på hur man spelar tennis enligt regelverket, säger Håkan Ström.

Dammet ett problem

Det var när man bytte grusunderlag för drygt tio år sedan som paret Ström började få problem med damm från tennisgruset, som de menar skvätter över i deras trädgård. Enligt paret orsakar dammet hälsoproblem och skadar deras utemöbler och växter.

LÄS MER: Tennisfejden kan orsaka hundra timmars arbete för kommunen

Men konflikten handlar även om tennisspelet, som paret Ström anser pågår alldeles för länge och på en för hög ljudnivå.

– Det är allt från svordomar till höga vrål. Från klockan nio på morgonen till nio på kvällen, säger Håkan Ström.

Har vidtagit vissa åtgärder

Enligt Åsa Stenviks tennisförening har det vidtagits åtgärder för att dra ner på störningsmomenten, som att exempelvis vattna underlaget oftare samt sätta upp ett skyddsnätt mellan grannens tomt och tennisbanan. Men trots åtgärderna har klagomålen inte upphört.

– Jag ser ingen direkt lösning på det här. Det har pågått alldeles för länge och blivit för infekterat, säger Martin Hultman, ordförande i Åsa Stenviks tennisförening.

Är det rimligt att miljö och hälsa har fått lägga nästan 90 timmar på den här konflikten?

– Nej, det är det inte. Hade det spelats tennis på den här banan så hade det inte tagit en timme. Vi vill inte uppta förvaltningens timmar för det finns mycket viktigare ärenden än detta, säger Håkan Ström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer