Foto: SVT/Privat

Tidigare drabbad busslinje ställdes in efter äggattack

Uppdaterad
Publicerad

Ännu en gång har bussarna på linje 720 mellan Kungsbacka och Kullavik attackerats. Under söndagskvällen blev två bussar utsatta för ägg- och stenkastning och linjen ställdes in.

– Det smäller till så in åt bara helvete. Jag fattade inte vad det var först, säger Martin Andreasson, som körde bussen.

Det var vid 23-tiden under söndagskvällen som Martin Andreasson körde bussen mellan Kungsbacka och Kullavik när han såg ett mopedgäng vid Särö kyrka. I samband med att bussen körde vidare mot Kullavik skingrades gänget och några mopedister körde efter bussen och strax innan hållplatsen Haggeryd utsattes bussen för en attack.     

– Med 30 meter kvar till hållplatsen så smäller det till så in åt bara helvete. Det tar typ 15 sekunder innan jag fattar vad det är. Men sedan ser jag äggen på rutan, säger Martin Andreasson.

Han beskriver händelsen som chockartad och skrämmande.

– Jag vinglar ju till med ratten när det smäller till och det här är en väg där man kan möta folk som promenerar eller tränar hela dygnet. Det kan går hur som helst, säger han.

Läs mer: Busschaufförens oro: Ungdomar terroriserar bussar vid Särö

Det är inte första gången som bussar och busschaufförerna på linjen attackerats av ägg- och stenkastare. I början av juli utsattes en buss för äggkastning och den gången krossades framrutan.

– Efter förra tillfället satte vi in extra förstärkning med en extrabuss och en följebil om det skulle hända någonting. Sedan har det ju varit lugnt fram tills igårkväll, säger Magnus Elofsson, vd på KE's bussar som trafikerar linjen.

– Jag tycker att det känns jättetråkigt. Man utsätter ju resenärerna och chaufförerna för livsfara, säger Magnus Elofsson.

Linjen ställdes in

Ytterligare en buss på linjen attackerades under söndagskvällen. Där handlade det om både ägg och stenar som kastades mot bussen. Då valde man att ställa in de två sista turerna för kvällen. Men idag kommer bussarna att rulla på som vanligt.

– Händer det igen så får man fatta ett nytt beslut då, säger Magnus Elofsson.

Martin Andreasson har kört linjen länge och berättar att problemen med ägg- och stenkastare kommit och gått under alla år. Men under gårdagen kändes det tyngre än vanligt.

– Jag var nästan gråtfärdig när jag klev av bussen, säger han.

Vad tänker du om att ungdomar i området förstör på det här sättet?

– Jag tycker det är jättetragiskt. Det är ju hål i huvudet. Jag har knappt ord för det.

Bussbolaget har polisanmält händelserna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.