Anders Richardsson, ordförande LRF Halland. Foto: SVT

Tidigt vårbruk – för den som vågar

Publicerad

Den hittills varma och fuktiga vintern som det bjudits på i Halland gör det möjligt för lantbrukare att redan nu starta vårbruket – om man tycker att det är värt att chansa.

Det har varit ovanligt varmt i Halland under slutet av februari, vilket i sin tur gör det möjligt att redan nu sätta igång med vårbruket. Men det är inte helt riskfritt, då det fortfarande finns risk att det kommer en köldknäpp. Anders Richardsson som är regionordförande för LRF Halland tror att det med koppling till förra årets torka kan vara så att lantbrukare vill sprida sina risker lite mer.

– Tidig sådd utan att vi får någon köldknäpp vid fel tidpunkt om någon månad kan vara ett sätt att få en tidigare skörd. Men man använder säkert inte hela sin mark, men det kan lyckas. Sen är vårkänslor härligt på många sätt, säger Anders.

Väntar tills i mitten av mars

Anders som själv är lantbrukare tänker personligen att vänta med att sätta igång vårbruket tills i mars, eftersom det är först då man får lov att köra ut stallgödsel.

– Jag tror inte vi kommer köra första mars heller, men om förutsättningarna ser bra ut med väderlek och på fält, så tror jag vi är många som kommer påbörja vårbruket någon vecka eller två in i mars, säger Anders.

Hur skulle det påverka om man börjar så redan nu?

– Om man lyckas etablera en gröda tidigt och klarar sig från frostnätterna så får vi både förutsättningar för en bättre, tidigare och större skörd i sommar, säger Anders.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer