Falkenbergsborna berättar hur de påverkas av tidsomställningen. Foto: SVT

Tidsomställningen engagerar många

Uppdaterad
Publicerad

I veckan sa EU-parlamentet sitt om tidsomställningen, och en majoritet röstade för att slopa den helt. Engagemanget för frågan är stort. När EU skapade en öppen webbomröstning deltog hela 4,6 miljoner – vilket är det största gensvaret någonsin i den typen av enkät.

Natten till söndag vrider vi fram klockan och förlorar en timmes sömn, men får en extra ljustimme på eftermiddagen.

Efter en omröstning i EU-parlamentet i tisdags står det dock klart att 2021 blir sista gången vi skiftar tid.

Varje land har nu två år på sig att bestämma sig för om det är sommartid eller normaltid (i folkmun, vintertid) som ska råda permanent. Vilken tid Sverige väljer är ännu inte klart, bollen ligger nu hos regeringen.

Det är många som engagerar sig i frågan och i sociala medier har det bildats upprop både från de som vill införa permanent sommartid och för de som alltid vill ha normaltid. Christopher Enckell tillhör den senare gruppen och skriver ofta inlägg för att påverka.

– Det starkaste argumentet för normaltid måste vara hälso- och säkerhetsaspekten, inte om jag personligen tycker det är väldigt fint att solen följer kompassriktningen under dagen, säger Christopher Enckell.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.