Pia Johansson är domstolschef och har länge efterfrågat en ny tingsrätt. Under tisdagen kom besked att det blir verklighet. Foto: SVT

Klart: Tingsrätten i Halmstad ska få nya lokaler

Uppdaterad
Publicerad

Nu är det beslutat att Halmstad tingsrätt ska få nya lokaler. Beskedet välkomnas av Pia Johansson, domstolschef, som efterfrågat en ny lokal under längre tid. Några av orsakerna är att tingsrätten i dagsläget har ont om utrymme, rummen för frihetsberövade är för få och hade behövt dubblas. 

Tingsrätten har sedan tidigare slagit larm till Domstolsverket och bett om en förändring. Det har tidigare diskuterats om domstolen ska byggas till. Efter beslutet som kom under tisdagen ska arbetet med att se över alternativ för en omplacering starta till hösten. Men när det kan finnas nya lokaler är oklart.

– Det kan ta mellan 5 till 10 år att få en ny plats, det ska finnas en detaljplan och det ska upphandlas, sådant tar tid, säger Fredrik Rönneke, lokalenhetschef på Domstolsverket.

Från tingsrätten i Halmstad välkomnas planerna, som Domstolsverket beslutat om efter ett längre arbete. 

– Utifrån den förstudie som gjorts är det ett mycket glädjande besked. Det jag nu ser framför mig är att vi få en ny domstolsbyggnad med ändamålsenliga lokaler som kommer underlätta för alla som jobbar där, säger Pia Johansson, domstolschef på Halmstads tingsrätt.

Hör i klippet nedan domstolschefens kritik mot de befintliga lokalerna.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Domstolschefen Pia Johasson och hennes kollegor i den enda rättssal i Halmstads tingsrätt som har förhöjd säkerhet. – Vi skulle behöva åtminstone en till, säger Pia. Foto: Kristian Åkergren/SVT

HALMSTAD TINGSRÄTT

• Bildades år 1971.

• Har sju rättssalar varav en har förhöjd säkerhet. Det finns även åtta separata rum för frihetsberövade.

• Täcker brott som begås i södra Halland (Halmstad, Hylte och Laholm).

• Ingår i domkretsen för Hovrätten för Västra Sverige.

Källa: Halmstads tingsrätt

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.