– Jag ska inte betala, det är jag som har rätt, säger Otto Ekevi, som inte förstår sig på hur Journalisternas Arbetslöshetskassa resonerar. Klicka på klippet för att se mer. Foto: Daniel Strömbäck/SVT

Tjänade 5 000 på Youtube-kanal – a-kassan vill ha tillbaka 43 000

Uppdaterad
Publicerad

När Otto Ekevi från Halmstad fick ersättning från a-kassan startade han en youtube-kanal. Han trodde Journalisternas Arbetslöshetskassa skulle se positivt på hans initiativ, istället riskerar han nu att få betala tillbaka all ersättning han fått under åtta månader, totalt 43 860 kronor.

På nätet lägger Otto Ekevi upp videor, främst med fokus på Palmemordet. Ibland tar han emot Swish-donationer och får annonsintäkter. En summa som under åtta månader uppgår till 5 000 kronor. Nu har han fått brev från Journalisternas Arbetslöshetskassa som menar att hans sysselsättning klassas som näringsverksamhet, vilket kan betyda att Otto Ekevi inte haft rätt till ersättning under tiden han haft kanalen.

Klicka på klippet för att höra Otto Ekevis kritik mot a-kassan.

Youtubers är nya företeelser för A-kassan att hantera menar Ulf Hellstenius, juridikchef, och varje enskilt fall måste granskas för sig för att se om det handlar om näringsverksamhet eller inte.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.