Foto: SVT

Satsning ska locka fler tjejer till byggbranschen

Uppdaterad
Publicerad

Det finns för få tjejer i byggbranschen enligt organisationen Sveriges byggindustrier. För att bryta trenden fick därför tjejer från åttonde och nioende klass testa på att göra olika bygguppgifter när Kattegattsgymnasiet hade tjejdag på byggprogrammet.

Åtta av tio byggföretag har svårt att hitta nya medarbetare samtidigt som det från politikernas sida finns ett tydligt mål, 25 procent av byggbranschen ska bestå av kvinnor.

Ett steg i den riktningen togs när det under dagen arrangerades en heldag för tjejer på Kattegattsgymnasiets byggprogram. Louise Nilsson och Maja Bohman var några av de högstadieelever som var där och testade på att spackla, mura, bygga vägg och tapetsera.

”Man får höra att män är mycket starkare”

Varför tror ni det inte finns fler tjejer inom byggbranschen?

– Jag tror det handlar om att man får höra att män är mycket starkare och kanske klarar mycket mer. Då kanske många blir obekväma med det, säger Maja Bohman, årskurs 8 elev.

”Måste titta mer framåt”

Hur får man fler tjejer att söka till det yrkesförberedande byggprogrammet?

– Vi måste titta mer framåt och inse att vi har lika mycket rätt att kunna gå här och känna oss bekväma precis som killar gör, säger Louise Nilsson.

I klippet kan du se mer om hur Louise och Maja tänker kring byggbranschen efter dagen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.