Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det var oerhörda volymer när vi började jobba med matsvinnet 2018”. I klippet berättar Johan Udén vad som gjorts sedan dess och vilka metoder som botat det stora svinnet vid slottets julbord. Foto: Anton Johansson/SVT

Tjolöholms slott har halverat matsvinnet på julborden: ”Gör allt i mindre skala”

Uppdaterad
Publicerad

Julen är en stor mathögtid och mycket cirkulerar runt just julborden – både hemma och på lokal. Men i allt överflöd slängs också mycket mat. Det här har Tjolöholms slott i Fjärås identifierat och tagit till metoder för att minska.

Det slängdes på tok för mycket mat tyckte julbordsarrangörerna på Tjolöholms slott, något behövde göras.

– Det var oerhörda volymer, berättar Johan Udén som är mat- och dryckesansvarig på Tjolöholms slott.

Varje år slängs ungefär 15 kilo ätbar mat per person i svenska hushåll enligt Livsmedelsverkets statistik. Hur årets matpriser påverkar denna siffra är än för tidigt att säga. Även hotell och restauranger bär en betydande andel av den mat som slängs.

I klippet berättar Johan Udén om vilka knep de tagit till för att minska matsvinnet i jultiderna.

Satsar på vegetariska alternativ

Bortsett från de metoder som används för att minska svinnet så har slottets restaurang satsat på fler vegetariska alternativ på julborden.

– Köttet är tungt för klimatet, vi behöver gå i en riktning mot mer vegetariskt. Jag säger inte att alla behöver äta vegetarisk korv, men vi vill väcka nyfikenheten hos våra gäster kring de här produkterna, säger Johan Udén.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.