• Viktigt meddelande:

    Det brinner i Husumfabriken i Örnsköldsviks kommun. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer

Blank och skinande är Europa och tjuren nu när smuts och kalkavlagringar är borta. Foto: SVT

Europa och tjuren är blank efter 90 år

Uppdaterad
Publicerad

Nästan 100 års smuts är borta. Restaureringen av Europa och tjuren i Halmstad börjar bli klart. Till våren smyckas skulpturen med ny belysning.

Brungula beläggningar av smuts och föroreningar är borta. Likaså de vita kalkavlagringarna. Arbetet med att restaurera och rengöra Halmstadklenoden har kostat omkring en halv miljon kronor och börjar bli klart.

– Det har varit ett omfattande arbete som har tagit tid. Att ta bort kalkavlagringar och beläggningar är inte lätt. Man har fått skrapa bort dem, säger Karolina Peterson, chef för konstsamlingen på Halmstad kommun.

Material åldras

Efter 90 år, varför restaureras den först nu?

– Generellt tror jag att vi länge har haft en föreställning om att konstverk i sten och brons håller för evigt. Men den typen av beständiga material åldras också och just nu finns en medvetenhet om materialernas förgänglighet samtidigt som man vill bevara kulturarv, säger Karolina Peterson.

Mysterium i färg

Varför mittenstatyn är mörkare än de mindre grönare sidostatyerna är ett mysterium som gäckar.

– Vi vet inte men en teori är att någon har försökt rengöra den eller gjort något med den under de år som den stod magasinerad då parkeringsgaraget under torget byggdes.

Restaurering på torget

Arbetet har under hösten utförts av en konservator som varit på plats i ett tält på Stora torg.

– Det är många som har varit nyfikna och kommit förbi eller hört av sig angående det här arbetet. Offentlig konst engagerar. Dom allra flesta har uttalat sig positivt till det som sker, säger Karolina Peterson.

Vattenledningar och reningssystem sågs över under försommaren. I samband med att vattnet släpps på i vår kommer skulpturen att få ny belysning.

  • Är en Carl Milles skulptur som invigdes den 7 november 1926 på Stora torg i Halmstad.
  • Gjord i brons och inspirerad av den mytologiska berättelsen om guden Zeus som förvandlar sig till tjur för att röva bort den sköna prinsessan Europa.
  • Vid invigningen hade skulpturen en grönpatinerad färg och vattenstrålarna hade en ymning spridning.
  • I samband med att parkeringsgaraget under torget byggdes magasinerades den i några år. När den kom på plats igen hade något hänt med både patina och vattenstrålar.

Källa: Halmstad kommun

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer