Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det är jätteviktigt med den här typen av boende för att landsbygden ska leva” – säger Andreas Andersson, som äger fastigheterna tillsammans med frun Pia. Starta klippet för att följa med in i de nya lägenheterna på landet. Foto: Aina Olsson/SVT

Tog sju år att få bygglov till lägenheter i Gödestad: ”Dubbelmoral från kommunen”

Uppdaterad
Publicerad

Det krävdes många ansökningar, jurister och nya politiker innan Pias och Andreas byggplaner i Gödestad fick godkänt av byggnadsnämnden i Varbergs kommun. I dag står folk i kö för att flytta in.

– Kommunen vill att man ska utveckla landsbygden och sedan var det bara problem, säger fastighetsägaren Andreas Andersson.

Pia och Andreas Andersson har använt mark de inte kunde använda till jordbruket för att bygga lägenheter i Gödestad utanför Varberg.

Nu är de nominerade till landsbygdspris och lägenheterna som stod färdiga 2023 är uthyrda – och kön växer. Till och med kommunen kommer nu på studiebesök.

Vägen dit var lång

Men vägen dit har varit lång och snårig i kontakterna med Varbergs kommun.

Se klippet ovan för att höra deras kritik mot svårigheter att få bygglov till lägenheterna på landsbygden.

Bygglovschefen: ”Ibland ställs vissa krav”

Se hur kommunens bygglovslovschef svarar på kritiken:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Vi har varit där på flera studiebesök”, säger Varbergs bygglovschef Daniel Holdenmark. Efter alla turer ser han lägenhetsprojektet i Gödestad som lyckat. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.