Vattenskotrarna som stals var nästan helt nya och hade bara använts i 13 timmar, enligt ägaren. Foto: Torstein Bøe / TT

Tre döms för vattenskoterkupp

Uppdaterad
Publicerad

Ett släp med två nya vattenskotrar stals från stranden i Skummeslöv. Senare försökte några sälja tillbaka de stulna maskinerna till den bestulne ägaren. Nu döms tre män för inblandning i kuppen.

Händelsen inträffade i början av augusti i år.

Ägaren lämnade släpet med två så gott som nya vattenskotrar utan uppsikten på stranden vid Laholmsbukten i tre kvart. När han kom tillbaka var allt borta.

Den bestulne ägaren spred ut att han var beredd att betala 100 000 kronor till den som kunde hjälpa honom att få tillbaka skotrarna.

Kontaktades av ombud

Det ledde till att han blev kontaktad av en person som sa sig vara ombud för någon som kunde känna någon som nog visste var de stulna vattenskotrarna fanns.

Sedan kom förslag på platser där de skulle träffas för att han skulle kunna köpa tillbaka skotrarna.

Flera möten ställdes in eller flyttades med kort varsel.

Polis bevakade mötesplatserna i civilia bilar och observerade bland annat bilar och personer.

Spaningarna ledde till att vattenskotrarna hittades i ett garage i Vallberga, inte långt från stöldplatsen, i Laholms kommun, och att tre män greps.

En döms till fängelse

De tre männen som nu döms för att på olika sätt vara inblandade i stöldkuppen nekar till brott.

De ene av dem hade nycklar till skotrarna på sig när han greps, men säger att han inte kände till att skotrarna var stulna.

Männen är 18, 22 och 25 år gamla. Den yngste av dem bedöms ha haft störst ansvar för brottet och döms till tre månaders fängelse. De andra två döms till skyddstillsyn och dagsböter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.