Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Carl-Henrik Adolfsson, docent i pedagogik, berätta om vad som krävs för en lyckad sammanslagning av skolor. Foto: Pressbild/SVT

Tre frågor om: Så påverkar skolans storlek utbildningen

Uppdaterad
Publicerad

Skolans storlek har marginell inverkan på utbildningens kvalitet anser Carl-Hendrik Adolfsson, docent i pedagogik. Laholms kommun vill slå ihop två mindre skolor med två större med motiveringen att kunna höja kvaliteten och resultaten. Men då krävs fler åtgärder, säger Adolfsson.

Laholms kommuns förslag att stänga ned Ahlaskolan och Genevadsskolan handlar om hur man kan anpassa skolverksamheten efter kommunens svaga ekonomi. Både lärare och föräldrar är mycket kritiska till förslaget.

Hör i klippet vad docent Carl-Henrik Adolfsson vid Linnéuniversitetet anser är viktigt vid en sammanslagning av skolor.

Nedläggningshotade skolor i Laholm

Hoppas på bättre resultat

Förslaget motiveras också med att man ska kunna ge eleverna en bättre utbildning på en större skola.

– Framförallt så är det effektivisering i skolverksamheten som vi ser som det tyngsta argumentet, säger kommunstyrelsens ordförande Ove Bengtsson (C). Kommunen skriver i ett pressmeddelande att man tror att en mer effektiv skolorganisation kommer ge effekt på kvaliteten och resultaten för eleverna i skolan. Men Carl- Henrik Adolfsson ifrågasätter den slutsatsen.

Beslut om skolnedläggning kan tas i april

Utbildningsnämnden i Laholm ska diskutera förvaltningens pågående utredning om skolnedläggningen vid nämndens sammanträde på onsdagen. Ännu är inte en konsekvensanalys gjord och det kan dröja innan frågan är avgjord.

– Ytterst är det ett fullmäktigebeslut som nog tidigast kommer i april, säger Richard Mortenlind, skolchef i Laholm.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nedläggningshotade skolor i Laholm

Mer i ämnet