I klippet lyfter rektor Niklas Dahlström tre arbetssätt som han ser ger effekt på elevernas språk och uppförande. Foto: SVT

Tre nycklar mot grovt språk i skolan – så arbetar Kunskapsskolan i Varberg

Uppdaterad
Publicerad

SVT:s webbenkät visar att grovt språk är vanligt på många skolor. På Kunskapskolan i Varberg har skola och föräldrar arbetat i nära samarbete sedan starten 2015 för att ha ett bra språkbruk. Här är skolans tre nycklar till ett bättre språk och uppförande.

I det här klippet lyfter rektor Niklas Dahlström tre arbetssätt som han ser ger effekt på elevernas språk och uppförande. I klippet nedanför berättar eleverna om de tycker att det har haft någon effekt:

Det här är en del i  reportageserien Skolspråket som bygger på 150 elever, lärare och föräldrar som har svarat på SVT Nyheter Hallands webbenkät om språkbruket i skolan. Den visar att kränkningar och förolämpningar är vardag för många i skolans värld.

Hur är språket på din skola?

😬 • I min Dotters klass så säger många fula ord som fitta fuck you mm fast på skoj. Min dotter kommer hem ganska besviken över sin klass. Tycker detta är väldigt tråkigt.

AnneMarie • Dåligt språk förekommer i alla tider. Idag är det väl väldigt mycket grövre än tidigare. När jag gick i skolan 1960-1980 tal, så var skällsorden ofta klassorienterade, och även riktade till etnicitet - det fanns en ganska stor finsk invandring då. De finska barnen svarade med knytnävarna, och då gav sig magistern in i slagsmålet eftersom lärarna fick använda aga. Det resulterade ofta i ett antal blåtiror. Jag var redan som liten socialt medveten och sa med stark röst att ”man kan bli anmäld när man slår barn”. Detta retade upp magistern ännu mer och jag fick springa ut för att inte få en örfil. Jag blev kallad ”jävla överklassunge”, sedan i gymnasiet blev det ”jävla plugghäst’”, och sedan när jag blev vuxen ”jävla överklasskärring”. Ja, jag har blivit kallad värre saker än så, i en sexistisk arbetsmiljö, som jag valde att lämna. Det är tråkigt att lärarkåren inte lägger mer fokus på att komma tillrätta med detta. Sånt man får höra och omdömen man får kastad på sig som barn, det försvinner aldrig. Det påverkar självförtroendet mycket negativt och ger en inre otrygghet och obehag livet ut.

Mona • Det är en problem på min sons högstadieskola. De pratar mycket om det och lärarna är uppmärksamma men det verkar vara svårt att komma till rätta med det. Många tycker att de säger saker på skoj, men det är ju inte skoj för dem det drabbar.

T.Å • Tyvärr är det så även på de finare privatskolorna och på bussen/spårvagnen till och från skolorna #Vardagsproblem Poliser får höra det från barn på gator och torg - det har ""cool"ifierats och elever känner hopplöshet om att förändring sker ifall man säger åt vuxen i skolan

Hit kan du vända dig för hjälp om du mår dåligt

Här hittar du telefonnummer du kan vända dig till om du behöver råd, stöd eller någon att prata med.

Vid akut hjälp, ring alltid nödsamtal 112.

Till dig som är under 18 år:

Barnens rätt i samhället (BRIS)

Barnens telefon: Alla dagar klockan 14.00-21.00. Telefon: 116 111

Vuxnas telefon – om barn: Alla vardagar klockan 9-12. Telefon: 077-150 50 50

Det går också att chatta och mejla via bris.se.

Jourhavande Kompis 

Chatta på hemsidan – vardagar klockan 18.00-21.00 och helger klockan 14.00-17.00.

Är du under 18 år kan du dessutom kontakta din närmaste ungdomsmottagning. Du kan även vända dig till skolsköterskan eller elevhälsovården på din skola. Föräldrar kan, om det gäller små barn, kontakta BVC, och om det gäller äldre barn ta kontakt med BUP.

För dig över 18 år:

Ring 1177 Vårdguiden om psykisk ohälsa

Mer om hur man söker vård och hjälp kan du läsa om här.

Mind – ideell förening mot psykisk ohälsa

Telefon: 90101 alla dagar klockan 06.00-24.00

Chatten nås via mind.se dygnet runt.

Jourhavande Medmänniska

Telefonjour alla dagar klockan 21.00-24.00

Telefon: 08-702 16 80

Jourhavande präst 

Telefonstöd, via 112: Alla dagar, klockan 21.00-06.00.

Hemsidan hittar du här.

SPES

För dig som är anhörig till någon som har tagit sitt liv. Telefonjour varje kväll mellan klockan 19.00-22.00.

Telefon: 08-34 58 73

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skolspråket

Mer i ämnet