I verkstaden ska de två männen ha tillverkat 21 bomber under en månads tid. Foto: Polisen.

Tre personer åtalas för inblandning i sprängdåd i Falkenberg

Uppdaterad
Publicerad

Två män ska ha haft omfattande bombtillverkning i en kvinnas hem. Nu åtalas de tre för inblandning i sprängningarna i Falkenberg förra året.

Två män ska enligt åtalet ha tillverkat bomber hemma hos en kvinna som en av männen känner, där han själv också bodde en period. Männen åtalas nu för förberedelse till grov allmänfarlig ödeläggelse och medhjälp till allmänfarlig ödeläggelse.

Männen ska ha färdigställt bomber som användes vid sprängningar i Falkenberg under sommaren. Därtill misstänks männen även för att ha tillverkat bomber till sprängdåd i Göteborg och Stockholmsområdet. Brotten ska enligt åtalet ses som grova eftersom bomberna tillverkades för att användas i en kriminell miljö.

Explosioner i Falkenberg

Kände inte brottsoffren

Ingen av de åtalade ska ha haft någon relation till de personer som drabbats av sprängningarna, därför utgår åklagaren från att motivet har varit att tjäna pengar.

– Det rör sig om ekonomiska motiv skulle jag kunna tänka mig, de åtalade har ju inte någon person på de här adresserna som de vill göra illa. Men det har bara varit ren tur att ingen skadats, säger Gisela Sjövall.

De båda männen och kvinnan åtalas även för brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor, för att innehaft stora mängder explosiva varor i kvinnans hem.

Samtliga nekar till brott

Personerna har suttit häktade sedan i augusti och september efter att polisen gjorde en husrannsakan i kvinnans bostad och då hittade bombverkstaden. Samtliga åtalade nekar till brott.

Ytterligare en man åtalas för att ha förvarat en bomb i sin lägenhet i Falkenberg. Mannen nekar till brott.

I klippet nedan berättar en boende i området hur det var under kvällen det sprängdes i Falkenberg.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det smällde till något så kolossalt” berättar grannen Berit Johansson. Foto: Casper Sewerin/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Explosioner i Falkenberg

Mer i ämnet