På Halmstadtravet körs lopp som vanligt, medan man inom ridsporten ställt in alla tävlingar på grund av det smittsamma hästviruset EHV-1. Foto: Marcus Ericsson/TT

Trots spridning av hästvirus: Halmstadtravet kör på som vanligt

Publicerad

Medan alla ridsporttävlingar i Sverige har pausats efter larmet om det smittsamma hästviruset EHV-1, körs travet i Halmstad som vanligt. Inga åtgärder införs på plats, och inga planer finns i nuläget på att ställa in lopp.

– Det finns ingen koppling mellan ridhästar och travhästar som gör att vi ser en förhöjd risk för att smittan ska ta sig in hos oss. Men vi följer läget och uppdaterar efterhand om så krävs, säger Jan-Olof Molin, vd på Halmstadtravet.

Christa von Limburg-Stirum , länsveterinär i Halland, anser inte att travet måste stänga ner sina tävlingar.

– Nej, det är helt skilda världar. Det kan visserligen finnas stall där både ridhästar och travhästar står, då måste man införa rutiner för detta så att inte ridhästarna riskerar att smitta travhästarna som tävlar, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.