Enligt åtalet har mannen lyft polisens avspärrningsband och gått igenom det avspärrade området i Åsa. Foto: SVT

Trotsade polisavspärrning – åtalas

Uppdaterad
Publicerad

En man i 50-årsåldern åtalas, vid Varbergs tingsrätt, för att han ska ha överträtt polisens avspärrning vid den misstänkta mordbranden i Åsa.

Enligt åtalet har mannen lyft polisens avspärrningsband och gått igenom det avspärrade området i Åsa. Polispersonal har iakttagit det hela och styrker i förhör att mannen ”med uppsåt har överträtt myndighetens bud”. Den åtalade mannen medger i förhör att händelsen ägt rum, men han nekar till brott.

Brottet, att dömas för överträdelse av myndighets bud, kan ge böter eller fängelse i högst ett år.

Överträdelse av myndighets bud

Ur Brottsbalken 17 kap 13 §: ”Den som olovligen rubbar, skadar eller annars förfogar över egendom som är föremål för utmätning, kvarstad, betalningssäkring, beslag eller annan liknande åtgärd skadar eller borttager myndighets anslag eller försegling eller eljest olovligen öppnar vad myndighet tillslutit eller ock överträder annat dylikt av myndighet meddelat förbud, dömes för överträdelse av myndighets bud till böter eller fängelse i högst ett år.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.