Trump, #metoo och Nordeaflytt i Falkenbergsrevyn

Publicerad

Med föreställningen ”Hittepå” summerar Falkenbergsrevyn året 2017. Och det har varit ett händelserikt sådant.

– Givetvis blir det lite Donald Trump och Kim Jong-Un. Men sen har det ju även hänt en hel del på hemmaplan under året. Vi försöker vara så aktuella som möjligt, säger regissören Mats Sandelius.

Det är andra året som Mats Sandelius regisserar Falkenbergsrevyn. Årets uppsättning går under namnet ”Hittepå – en fejkad revy om världens röra” och syftar till att fånga in 2017 – året då ”fake news” tog sig in i ordlistan.

Även tragik i revyn

Med avgående ministrar och partiledare, en storbank som ändrar adress och en vilt festande före detta minister var det knappast någon utmaning för manusförfattarna att ta fram material till årets nyårsrevy.

Men Falkenbergsrevyn berör även några av årets mer tragiska händelser som terrorattacken i Stockholm, #metoo-uppropet och nazistmarschen i Göteborg.

– Där försöker vi kanske inte göra så mycket humor, utan snarare ta del av och gestalta vår samtid, säger Mats Sandelius.

Anor från 1800-talet

Falkenbergsrevyn har hunnit fylla 20 år och är en av landets mest välbesökta nyårsrevyer.

Men revygenren i sig är desto äldre. Med anor från mitten av 1800-talet kan man fråga sig hur väl teatertraditionen står sig i dag. Men enligt Stig Josfalk Bergman, ordförande för lokalrevyernas riksförbund, finns det inget som tyder på ett sviktande intresse.

– Det finns en god grund för revyn i Sverige. Det här att man häcklar uppåt och slår på kända politiker och företeelser tror jag folk vill höra och se, säger han.

LÄS MER: Därför älskar vi revyer

Och visst lockas även unga talanger till revyn. Ett av framtidsnamnen är 24-åriga artisten Linnea Lexfors från Helsingborg som i år gör debut på scenen i Falkenberg.

– Det passar mig väldigt bra. Med revy får man allt i ett paket, sång, dans och sketch, säger hon och fortsätter:

– Sen är det väldigt utmanande. Man spelar bebis i en sketch och sen en gammal dam i nästa, det är stora omställningar.

Varför ska man komma och kolla på ”Hittepå”?

– Oj! Det blir mycket skratt och mycket överraskningshumor. Man får en riktigt grym kväll där man kan ta allt som hänt under året med en klackspark, säger Linnea Lexfors.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer