Ann-Charlotte Stenkil (M), kommunstyrelsens ordförande i Varberg, och Tobias Carlsson (L) sitter med budgeten. Foto: Marcus Alakangas/SVT

Tufft budgetarbete för Alliansen i Varberg

Publicerad

Under måndagen presenterade Alliansen i Varberg Budget 2021, som präglats en hel del av coronapandemin. Kommunstyrelsens ordförande, Ann-Charlotte Stenkil (M), menar att det förmodligen är det svåraste budgetförslaget hon lagt.

Rubriken för budgetdokumentet 2021 med plan för 2022-2025 lyder ”För ett hållbart Varberg” .

– Det är hållbarhet i alla dimensioner. Både socialt, miljömässigt och ekonomiskt, säger Ann-Charlotte Stenkil (M).

När det gäller den ekonomiska biten har det inte riktigt gått enligt planerna. Ungefär 80 procent av Varbergs kommuns intäkter kommer från skatteintäkter.

Förutom att coronapandemin har ställt till det har också prognosen för hur många invånare som skulle ha flyttat till Varberg visat sig bli runt 200 personer färre. Det sistnämnda innebär 20 miljoner mindre i skatteintäkter.

I klippet ovan berättar Ann-Charlotte Stenkil (M) mer om budgetförslaget och svarar också på om den ekonomiska situationen gör det aktuellt med en skattehöjning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.