Tuija Siikaniva fick VMA om industribranden 24 timmar senare. Foto: Lennart Benson

Tuija fick VMA nästan 24 timmar efter

Publicerad

Under fredagens brand i en industrilokal i Varberg valde räddningstjänsten att gå ut med ett ”viktigt meddelande till allmänheten” (VMA) – men för Tujia Siikaniva kom det inte förrän dagen efter.

Under fredagskvällen kom ett larm till räddningstjänsten om en brand på Stena Metall i Varberg. Det skickades ut ett VMA för alla i området Lugnet och Håsten där de uppmanades att gå inomhus, stänga dörrar, fönster och ventilation.

Fick VMA:at 24 timmar för sent

Strax innan klockan 23 var faran över och VMA:t togs bort. Nästan 24 timmar senare efter det att VMA:t gått ut första gången plingade det till i Tuia Siikanivas telefon. Hon var igång med förberedelserna för lördagsmiddagen men läste ändå sms:et och blev förvånad.

– Jag blev förvånad och tänkte högt ”det här hände ju igår”. Jag fick aldrig sms under fredagen och trodde först någon skämtade. Jag insåg sen att det måste blivit något fel. Vilket inte alls är bra, tänk om det hade varit en jätteallvarlig situation, säger hon.

Enbart ett komplement

SOS alarm är de som på begäran av bland annat räddningstjänsten skickar ut VMA till allmänheten.

– Vi ritar upp i systemet vilket område det är som ska få VMA och naturligtvis är det inte bra att inte alla fått i tid, säger pressjouren vid SOS-alarm

Hur kan det bli så här?

– De VMA:n som skickas via sms är enbart ett komplement av det som man kan ta del av via TV och radio. Varför ett sms fastnar i nätet kan inte jag inte svara på, säger pressjouren vid SOS-alarm.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.