Rättschefen på Tullverket förklarar: Därför kommer inte nya lagen hjälpa att stoppa stöldligorna. Foto: TT/SVT

Tullverket: Därför kommer nya lagen inte stoppa stöldligorna

Uppdaterad
Publicerad

Nu finns ett lagförslag som skulle innebära att tullen får möjlighet att ingripa mot misstänkt brottslighet. Men kommer det att stoppa stöldgods från att lämna landet? Inte enligt Tullverket, som menar att det skulle kräva mycket mer resurser.

I klippet berättar Karin Erlingsson, rättschef på Tullverket, om vad som skulle krävas för att stoppa stöldgodset.

Varje år förs, enligt försäkringsbolagens beräkningar, stöldgods värda över en miljard kronor ut ur Sverige av internationella brottsnätverk. I dagsläget måste tullen tillkalla polis om de upptäcker misstänkt brottslighet. Hinner polisen inte komma släpps personerna iväg. Det lagförslag som nu ligger skulle ge tullen möjlighet att ingripa.

Parallellt har nu regeringen beslutat att göra en utredning för att se över den lagstiftning som styr Tullverket och den är tänkt att ge en mer enhetlig reglering av deras befogenheter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.