Tusentals kycklingar kvävdes till döds

Uppdaterad
Publicerad

Nära 3 900 kycklingar kvävdes till döds när de var på väg till ett slakteri i Skåne. En transportör från Halland har nu belagts med djurförbud, rapporterar Hallandsposten.

Transporten, som saknade ordentlig ventilationsanordning, avgick i början av februari. Tolv mil senare var mer än hälften av kycklingarna döda. När utrymmet med lasten öppnades noterade slakteripersonalen ”ett stort moln av kondens och värme”, skriver länsstyrelsen i sitt beslut.

Enligt länsstyrelsen har djuren utsatts för ett gravt lidande både fysiskt och psykiskt, och de tros ha haft stark ångest eftersom de kan ha levt flera minuter efter att de slutat andas. Djuren hade svarta lungor som fyllts med så mycket ödemvätska att det kunde ha ”pressas ur dem som vatten ur en tvättsvamp”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.