Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
En del av brandområdet. Foto: Joakim Eriksson

Två skogsbränder nedkämpade vid Sandsjöbacka

Uppdaterad
Publicerad

Två skogsbränder upptäcktes plötsligt en bit ifrån rastplatsen Sandjöbacka. Det var svårt för räddningstjänsten att nå brandhärdarna och släckningsarbetet var mycket besvärligt. Men efter många timmars arbete var bränderna nedkämpade.

Strax före halv ett på lördagen larmades om brand i terrängen runt rastplatsen Sandsjöbacka i norra Halland. En möjlig orsak till bränderna, som omfattade cirka fem hektar, är blixtnedslag.

– Det brinner på två ställen med några hundra meters mellanrum. Det är eländig terräng och en ledningsgata mitt i, så vi har det inte under kontroll, sa Mats Gränsmark, larm- och ledningsoperatör på räddningstjänsten Storgöteborg, i ett tidigt skede.

Spridningsrisk

Cirka 40 personer och ett tiotal räddningsfordon var då på plats för att delta i släckningsarbetet. Spridningsrisken bedömdes länge som stor. Med hjälp av polishelikopter och drönare fick räddningstjänsten en bra överblick.

Vid halv femtiden på lördagseftermiddagen kunde Mats Gränsmark berätta att den södra branden var inringad.

– Vi håller på att försöka ringa in den norra branden också, men i talande stund är bränderna inte riktigt under kontroll ännu.

Inga öppna lågor

Drygt två timmar senare såg situationen ljusare ut.

– Nu har vi kontroll över de två brandområdena. Båda är inringade och vi har släckt ner det mesta, men jobbar nu med glöd och värme i marken, berättar Martin Lindsten, insatschef på staben vid räddningstjänsten.

Han säger att det finns en risk för att bränderna kan blossa upp igen.

– Vi kommer att ha personal därute hela natten. Så får vi se vad som behöver göras under söndagen.

Under söndagsmorgonen var fortfarande en enhet från räddningstjänsten kvar och eftersläckte.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer