Catarina Dittschlag, lycklig ägare till ett udda husobjekt. Foto: PRIVATVisa alla (3)
Visa alla (3)

UFO på väg att landa i Halland

Publicerad

Hon äger redan ett eget torn. Nu tar sig Catarina Dittschlag an nästa udda husprojekt.

– Det är en 30-årig dröm om det optimala designobjektet som går i uppfyllelse, säger Catarina Dittschlag, nybliven ägare till ett eget UFO-hus.

Eller egentligen heter det Futuro-hus – men dess  form jämförs ofta just med flygande tefat. Husen skapades av den finske formgivaren Matti Suuronen vid slutet av 1960-talet. Runt om i världen lär det nu finnas ett 60-tal exemplar av denna glasfiberkonstruktion avsedd som fritidshus.

Två av dem har sedan 1970 stått monterade på 14 meter höga pelare på ett militär övningsfält utanför Söderhamn. Där har de nu tjänat färdigt som flygledartorn och monterades i våras ner.

Det ena har hamnat på Flytgvapenmuseet i Linköping. Det andra har nu sålts av Fortifikationsverket efter budgivning. Och förra veckan stod det klart att det blir paret Catarina Dittschlag och Martin Wising som står som köpare.

Monteras ner i delar

Det udda designhuset står just nu i Norrköping, men Catarina planerar redan för hur det ska transporteras till Halland där hon och Martin ska renovera det i en lokal utanför Laholm.

– Vi kommer försöka göra så mycket som möjligt på det själva för att hålla nere kostnaderna, säger Catarina Dittschlag efter att ha fått betala 500 000 kronor för huset.

Huset består av 16 delar som kan monteras i sär.

Tornägare i Veinge

Ambitionen är att efter renoveringen placera ut den på lämplig plats och bland annat använda den för uthyrning.

Kanske blir det i närheten av Nebotornet i Veinge i södra Halland – ett annat ovanligt byggnadsverk som paret redan äger sedan ett knappt år tillbaka.

Förutom att det i båda fallen är byggnader, finns det inte många likheter mellan Futuro-husets  60-talsdesign och Nebotornets medeltida arkitektur, även om det är byggt 1927.

Men båda husköpen ser Catarina Dittschlag ändå som en del av samma vurm.

– Jag älskar helt enkelt hus och byggnader och har haft turen att springa på två unika objekt det senaste året, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer