Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet förklarar Charlotte Jansson, en av Sveriges två ullmäklare, hur det nya systemet fungerar. Foto: Alice Edenhed/SVT

Ullmäklaren Charlotte ska göra svensk ull het på marknaden

Uppdaterad
Publicerad

Svensk ull bränns upp – samtidigt som utländsk importeras. Det vill branschen vända på genom ny svensk ullstandard.

– Ren idioti att slänga bort det som finns framför våra fötter, säger Charlotte Jansson i Laholm, en av Sveriges två nya ullmäklare.

Stora mängder av ullen i Sverige importeras från bland annat Australien.

Ett problem med den svenska ullen har varit ojämn kvalitet. Det nya klassificeringssystemet ”Svensk ullstandard” har nu tagits fram av hållbarhetsorganisationen Axfoundation.

Men det har också saknats mellanhänder som kan sälja ull från svenska gårdar till svenska tillverkare. Det är där Charlotte Jansson som ny ullmäklare kommer in i bilden. Ytterligare en ullmäklare finns på Gotland.

I klippet berättar hon om hennes arbetsroll och vad det nya kvalitetssystemet kan innebära för den svenska ullbranschen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.