Kvinnan pantsatte värdesakerna för att finansiera sitt missbruk. Foto: TT

Undersköterska stal silverbestick och smycken från äldre personer – döms till fängelse

Uppdaterad
Publicerad

En undersköterska anställd inom hemtjänsten i en halländsk kommun finansierade sitt missbruk genom att stjäla föremål av tolv äldre personer. Bland annat från ett dödsbo.

Det var i början av året som personal på ett serviceboende träffade kvinnan mitt i natten hos en brukare, trots att hon inte hade någon anledning att vara där. Det saknades pengar och historien uppdagades.

Under ungefär ett års tid hade undersköterskan stulit bland annat kontanter, silverbestick, smycken, kläder från en avliden person, en medalj och en ring värd över 50 000 kronor. Detta från tolv äldre personer på olika boenden.

Pantsatte föremålen

Efter stölderna gick hon till olika pantbanker och utgav sig vara ägare till föremålen. På så sätt fick hon ut tiotusentals kronor. Pengarna använde hon till att finansiera ett långvarigt tablettmissbruk. Kvinnan var uppskattad i arbetet med lång erfarenhet och säger i förhör att det blev en ond cirkel där hon behövde lösa pengar för dagen och säger att hon skulle återlämna sakerna.

Döms till tre års fängelse

Halmstads tingsrätt menar att hon gjort sig skyldig till allvarlig brottslighet där hon stulit från äldre personer som varit beroende av henne för att klara sina liv. Därför döms hon till tre års fängelse. Hon ska även betala nästan 130 000 kronor i skadestånd till de äldre, ett dödsbo och pantbankerna. Kvinnan erkänner brott.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.