En ny opinionsundersökning visar att ju närmare kärnkraftverket man bor, desto högre förtroende har man. Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Undersökning visar: Rekordhögt förtroende för Ringhals kärnkraftverk

Uppdaterad
Publicerad

Allmänhetens förtroende för Ringhals kärnkraftverk ligger på rekordhöga nivåer, enligt en undersökning som Demoskop genomfört på uppdrag av Vattenfall.

Enligt Vattenfall så har det sedan 2015 skett en ökning av de som har ett högt förtroende för Ringhals. Vid den senaste undersökningen, där 800 personer intervjuades, svarade 36 procent att de har mycket stort förtroende för kärnkraftverket. Det är den högst uppmätta siffran sedan mätningarna började.

Undersökningen visar också att ju närmare Ringhals man bor, desto högre är förtroendet. Andelen med lågt förtroende, 13 procent, är det hittills lägst uppmätta.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hur började det? Vad hände sedan? Vad händer nu? Se nyhetsbilderna från olika delar av Ringhals kärnkraftverks historia. Foto: TT/SVT/KOLLAGE

Om undersökningen

Undersökningen har gjorts av Demoskop på uppdrag av Vattenfall för att mäta allmänhetens förtroende för Ringhals kärnkraftverk, men även den allmänna inställningen till kärnkraft. Undersökningen består av 800 telefonintervjuer och genomfördes under hösten 2023. Motsvarande mätning har genomförts årligen sedan 1983.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.