Foto: TT/SVT

Unga kvinnor misstänks för stöldturné

Publicerad

Två unga kvinnor misstänks för att under lördagen ha lurat sig in hos tre äldre kvinnor i södra Halland. Nu kommer polisen med en varning:

– Om man bor ensam och inte väntar besök så kanske man inte ska öppna dörren, säger Ulla Brehm, polisens presstalesperson.

Under lördagen larmades polisen ut till tre äldre kvinnor i länet som fått påhälsning av två unga kvinnor som lurat sig in i deras bostäder. Något Hallandsposten var först med att berätta om.

Det första larmet gällde en kvinna i Bäckagård i Halmstad, det andra en kvinna i Harplinge och det tredje en rullstolsburen kvinna i Slöinge i Falkenbergs kommun. Polisen misstänker att det handlar om samma gärningspersoner.

– Vi har fått ett signalement som stämmer ganska bra överens. De har lurat sig in och stulit en del saker. Någon har blivit av med guld och någon har blivit bestulen på ett bankkort, säger Ulla Brehm, polisens presstalesperson.

Varnar äldre: ”Förfärligt att behöva göra det”

Efter lördagens stöldturné går polisen nu ut och varnar äldre i södra Halland.

– Det är förfärligt att behöva göra det. Men samtidigt måste vi tala om att om man bor ensam och inte väntar besök så kanske man inte ska öppna dörren. De här kvinnorna går ju inte och knackar på hos en ensam man i 30-årsåldern utan de går till personer som har svårt att försvara sig, säger Ulla Brehm.

”Kan känns sig ledsen, upprörd och lurad”

Man misstänker också att det kan finnas fler drabbade och vädjar nu till personer som kan ha drabbats att höra av sig.

– Man kan känna sig ledsen, upprörd och lurad men man måste berätta det för någon. En anhörig, en granne eller ringa till oss. Får vi mer information så har vi större chans att få stopp på det, säger Ulla Brehm och fortsätter:

– Vi har exempelvis en bil som ska ha åkt runt i områdena i anslutning till var det här har hänt. Så har man sett två personer som inte passar in i omgivningen så får man gärna ringa till oss. Det kan vara en detalj som vi inte har.

Enligt polisen ska ingen av de drabbade äldre ha kommit till fysisk skada.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.