I Kungsbacka upprättas en graffitivägg för ungdomar, efter deras egen önskan. Foto: TT

Ungdomar i Kungsbacka får graffitivägg

Uppdaterad
Publicerad

I sommar ska ungdomarna i Kungsbacka få måla graffiti – helt lagligt. Enligt deras eget önskemål inför kommunen en tillfällig graffitivägg.

Kungsbacka har tidigare sagt blankt nej till en graffitivägg. Kommunen har haft en nolltolerans inte bara mot illegalt klotter, utan också mot tillåtna alternativ som legala väggar.

Men nu har ungdomarna fått säga sitt genom kampanjen ”Barbro betalar”, ett forum för ungdomsinflytande. Redan 2016 önskade ungdomarna en plats för graffitikonst och nu genomförs förslaget i form av en graffitivägg under sommaren.

”Lönat sig”

En av ungdomarna som röstat för förslaget är Martin Lundgren. Han är en av de som kommer hålla en graffitiworkshop vid konstväggen.

– Det är kul att det lönat sig att lämna förslag till kommunen, säger han. Nu ska jag fungera som en vägledare för de som kommer och målar och hoppas att jag kan vara en förebild, säger han.

Konsten ska därefter fotograferas och ställas ut på Kulturhuset Fyren.

– Det känns fantastiskt att det äntligen blir en öppen konstvägg här i Kungsbacka. Det här visar att vi i Kungsbacka tänker nytt och vågar, säger Marianne Bartholdsson, ungdomskonsulent i Kungsbacka kommun.

Konstväggen invigs den 17 juli.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.