I klippet visar Maria Wikren gravplatsen. Foto: Anna Palmgren/SVT

Unik fornlämning återinvigs efter totalrenovering

Uppdaterad
Publicerad
Lugnarohögen i Laholms kommun har lockat turister både nationellt och internationellt genom åren. Besöksmålet varit stängt för turister i tio år, tills på lördagen då den invigdes på nytt efter en totalrenovering.

– Det är ett väldigt unikt besöksmål vi har så det är jätteroligt att vi kan öppna nu, säger Maria Wikren, konstkoordinator på Laholms kommun.

Fornlämningen från bronsåldern grävdes ut år 1926 och är unik i sitt slag då man inne i gravhögen fann en skeppssättning. Ett år senare invigdes den som turistattraktion. 

För tio år sedan stängdes den på grund av dåligt skick och har nu totalrenoverats. Bland annat har man förstärkt betongvalvet, renoverat den underjordiska gången och rustat upp stugan som leder till graven.

Efterlängtad öppning

Fornlämningen kommer nu att vara öppen för allmänheten fram till den 16 augusti, och för några var återinvigningen efterlängtad.

– Vi har varit här flera gånger och trott att det skulle vara öppet, så har vi haft koll på nätet nu och såg att premiären var idag. Då tänkte vi att då ska vi jäklar vara här när det öppnar, säger Rolf Ekeroth, som var den första att gå in i graven.

I klippet visar Maria Wikren graven och berättar om dess historia.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.