De tre Göingekillingarna på har fått namnen Zebastian, Ziri och Zelda. Foto: Henric Nilsson

Unik trillingfödsel på Stättareds 4H-gård

Uppdaterad
Publicerad

Det har varit babyboom på 4H-gården i Veddige. Något som verkligen sticker ut är att en av getterna fött trippelt – vilket är ovanligt. Att det dessutom rör sig om så en utrotningshotad ras gör det hela ännu mer unikt.

Tidigt på morgonen fredagen den 13 april födde geten Ingrid tre små killingar på Stättareds 4H-gård i Veddige. Enligt föreningen Allmogegeten är det här en ovanlig händelse, då svenska getter i normala fall bara får en eller två bebisar.

– Det känns väldigt roligt med tanke på att det är så unikt. Senast vi var med om något liknande var 2009, säger gårdsföreståndaren Antonia Mossberg.

Två honor och en hane

De tre killingarna är så kallade Göingegetter, vilket är en svensk lantras. Några barn på gården bestämde att de skulle döpas till Zebastian, Ziri och Zelda. Och hittills har det inte varit förekommit några problem inom getfamiljen.

– Ingen av dem har blivit utstött eller blivit hackkyckling. De hänger ihop, leker ihop och äter ihop. Alla mår bra vad vi kan se, säger Antonia Mossberg.

Göingegeten är lite raggigare än jämtgeten. Färgen är för det mesta grå, gråvit eller vit. Enstaka djur kan få en brunaktig ton eller bli svartbrokiga eller rentav helt svarta.

Fler nyfödda djur

I december 2016 fanns 431 Göingegetter i 90 besättningar i Sverige. Därav betraktas rasen som utrotningshotad.

– Killingarna kommer till säljas vidare till personer som är villiga att födda upp och bevara rasen, säger Antonia Mossberg.

Getterna är inte de enda tillskottet på Sättareds 4H-gård. Nyligen fick Linderödssvinen kultingar, Bohuslän-Dals svarthönor kycklingar, Värmlandsfåren lamm och Mellerudskaniner ungar.

Fakta om göingegeten

Dessa getter är en rest av den gamla sydsvenska getpopulationen och namnet Göingeget har de fått eftersom de återfanns i Göingebygden i norra Skåne. En gång tiden var de allmänt förekommande i hela Sydsveriges skogsbygd och gav det fattiga och gettäta Småland öknamnet ”Getapulien”.

År 1978 annonserade en gammal man i Tyringe-trakten ut två getter till salu. Dessa två betäckta unggetter var de sista av mannens flock, vilken han haft så länge han kunde minnas. En kvinna i Lönsboda köpte de två getterna, Lisa och Malin, som någon månad efter köpet fick var sin bockkilling. hon behöll den ena, som fick namnet Markus och blev stamfar till göingegetterna.

Först flera år senare, då kvinnan läste artiklar om lantraser, insåg hon att hennes getter kunde vara värda att bevara och slog larm. I början av 1990-talet hittades ytterligare en get av gammal stam i Olofströmstrakten i Blekinge. Denna togs också in i genbanken och från dessa fyra djur härstammar dagens göingegetter.

Källa: Föreningen Allmogegeten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.