Uppkörningen inte rättvis

Uppdaterad
Publicerad

Det kan vara rena lotteriet att ta körkort i Halland, visar en granskning av länets trafikinspektörer som Hallandsnytt har gjort.

En av inspektörerna underkänner nästan varannan person som kör upp. Hos en annan är chanserna att klara uppkörningen betydligt större.

Hallandsnytt har jämfört resultaten under fyra år från fjorton av länets inspektörer i samband med uppkörningar av B-körkort. Det handlar om åren 2005 till 2008. Och det visar sig att det skiljer rejält mellan inspektörerna. 2005 skiljde det tjugofem procent mellan den som godkände flest respektive minst antal förarprov i Halmstad.

– Det är naturligtvis inte bra, säger Jan-Erik Emanuelsson, chef för förarprov i Halmstad. Vi har arbetat med likvärdigheten och samstämmigheten i proven och bedömningarna. Att det trots det finns skillnader på inspektörernas bedömningar får man titta närmare på för att hitta orsaken.

Sedan 2005 har siffrorna blivit bättre och jämnare i Halmstad och man har även jobbat med att trafikinspektörerna ska ha samma grundsyn på vad som är bra bilkörning. Trots det skiljde det tolv procent förra året. Varberg har gått åt andra hållet och 2008 godkände en av inspektörerna sjuttiofem procent av sina uppkörningar medan en annan bara godkände femtiofem procent. På trafikskolorna i länet är man inte förvånad över siffrorna.

– Med den erfarenhet jag har borde jag kunnqa vara bergsäker på resultatet när jag åker med på proven, säger trafiklärare Rolf Ahlbäck. Ändå kan man aldrig vara hundra, det kan kännas som att dra ur en hatt om det gick bra eller inte. Och det är naturligtvis inte bra om man inte kan vara säker på att få en lika behandling oavsett vem inspektören är.

Anna Hössjer körde sin tredje körlektion i dag och hoppas kunna köra upp innan sommaren. Hon tycker att det är märkligt att det kan skilja så mycket när det finns klara regler att gå efter. Att det delvis handlar om turen att få rätt inspektör för att bli godkänd gör henne konfunderad.

– Det känns orättvist att det ska skilja så mycket, säger Anna Hössjer. Det borde vara på lika villkor.

På Vägverket, numera Transportstyrelsen, tar man allvarligt på att det skiljer så mycket mellan de olika inspektörerna. Men man menar även på att bedömningen alltid kommer att vara subjektiv så länge det är människor som bedömer andra människor.

– Det är inte något lotteri att köra upp, men man ska ha klart för sig att det är en subjektiv bedömning, säger Jan-Erik Emanuelsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.