Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
US Marine Corps på plats i Halmstad: ”Har testat svensk fika” Foto: Anton Johansson/SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

US Marine Corps på plats i Halmstad: ”Har fått prova svensk fika”

Uppdaterad
Publicerad

Har du noterat att det är ovanligt mycket militärer och militärfordon i Halmstad-trakten? Det beror på att 600 amerikanska soldater under några dagar gästar garnisonen. Det är en bataljon från US Marine Corps som återhämtar sig efter militärövningen Aurora 23.

Det amerikanska förbandet har ägnat tiden åt att återställa sina fordon och sin utrustning efter att ha övat i Skandinavien under Aurora. Men det har också funnits tid för att utforska omgivningarna.

– Staden är vacker, och att se kamratskapen mellan de svenska och amerikanska soldaterna har varit en toppenupplevelse, säger sergeant Michael Pomales, till SVT.

I klippet berättar några av soldaterna om tiden i Halmstad

Mellan 17 april och 11 maj 2023 genomfördes en stor militärövning i Sverige under namnet Aurora 2023. Det är en av de största övningarna i landet på många år.

Över 26 000 personer från armén, marinen, flygvapnet, hemvärnet samt militära förband från 14 andra länder närvarade. Övningen pågick i hela Sverige men främst i söder och på Gotland.

Allmänheten har märkt av det genom att militär personal varit mer synlig, bland annat i trafiken.

Syftet med Aurora 23 var att höja förmågan att möta ett väpnat angrepp mot Sverige.

Källa: krisinformation.se

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.