Jonas Eidergård , enhetschef idrottsanläggningar Halmstad kommun. Foto: TT/Privat

Utomhusbaden fylls på rekordtidigt – eller inte alls

Uppdaterad
Publicerad

Halmstad och Laholms kommuner förbereder sig som bäst för hur de kommunala friluftsbaden ska fyllas på med tanke på dom låga nivåerna på grundvattnet.

Det råder just nu bevattningsförbud i båda kommunerna och privatpersoner avråds från att fylla på sina privata pooler för att inte riskera dricksvattenbrist.

Läs mer: Bevattningsförbud utfärdas i södra Halland

I Halmstad kommer Getingebadet och Furulundsbadet i Oskarström att börja fyllas på redan om någon vecka efter att bassängerna skurats rena.

– Vi har tät kontakt med Laholmsbuktens VA för att hålla koll på grundvattennivåerna medan vi fyller på bassängerna mycket långsamt, säger Jonas Eidergård enhetschef för Halmstads idrottsanläggningar.

Vatten från Nissan

Att kommunen väljer att fylla på bassängerna trots vattenbristen beror på att man vill ge allmänheten ett alternativ när man inte kan fylla på den privata poolen. Det finns också ett samhällsintresse i att barn ska kunna lära sig simma.

Läs mer: Därför riskerar vattnet att ta slut

Bassängen i Oskarström kommer också att få vatten från Nissan. Mellan en fjärdedel och en femtedel av bassängvattnet tas från Nissan och renas i bassängens eget rengöringssystem. En process som tar tid.

– Men vi kan inte ta allt vatten från Nissan, då får vi inte lämplig vattenkvalitet, säger Jonas Eidergård.

Brottets simbassänger kan troligen fyllas med havsvatten men bara om det är stilla under tiden vattnet ska pumpas in. Blåser det för mycket blir havsvattnet grumligt och går inte att använda. Brottet öppnar redan 15 maj för att skolelever ska ha chans att öva sin simkunnighet innan skolorna slutar. Övriga bad öppnar i början av juni.

Laholm kan stå med tomma pooler

I Laholm är det bara det havsnära badet i Skummeslöv som kan ta vatten från andra källor än dricksvattnet.

Två av baden, Våxtorp och Vallberga, är dessutom i behov av renovering.

– Just nu funderar förvaltningen och nämnden på olika lösningar för övriga bassänger.  Det handlar om ifall vi ska fylla på baden eller inte. Det kan ju även finnas andra alternativ, säger nämndens ordförande Cecilia Roos (M).

Vilka skulle det vara?

– Man kan ju tänka sig att vi bussar simskolebarnen till Skummeslövsbadet. Men ingenting är bestämt, betonar Cecilia Roos.

Kultur- och utvecklingsnämnden i Laholm ska besluta om hur man ska hantera dom kommunala bassängerna på nämndmötet 26 april.  Kommunen har sedan tidigare tagit beslut om att erbjuda gratis simskola för barn i kommunen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.