Räddningstjänsten larmades 20:23 om ett läckage av svavelsyra inne på Södra Cells industriområde i Värö under torsdagskvällen. Foto: TT

Utsläpp av svavelsyra

Uppdaterad
Publicerad

Räddningstjänsten rapporterar om ett utsläpp av svavelsyra i en byggnad på Södra Cells industriområde i Värö utanför Varberg. Larmet inkom 20:23 på torsdagskvällen.

Enligt rapporten är det en tank innehållande 100 kubikmeter svavelsyra som läcker. Tanken befinner sig i en byggnad.

Svavelsyra är starkt frätande och farligt att andas in. Räddningstjänsten jobbar initialt med att täta tanken.

– Ja det är allvarligt, svavelsyra är starkt frätande och farligt att andas in så vi har kem-dräkter och andningsmasker och arbetar med försiktighet, säger Peter Karlborg, inre befäl räddningstjänsten Halland.

Det råder inget larm till allmänheten. Tanken som är 15 meter hög står i ett slutet rum så det finns inga risker för boende i området försäkrar räddningstjänsten. Oklart är hur mycket frätande syra som runnit ut. Arbetet förväntas pågå upp till tre timmar.

Uppdatering fredag kl. 06.00:

Klockan 03.40 var räddningstjänsten klara på platsen.

– Det var en ganska dryg insats med att försöka få tätt, säger Peter Karlborg, inre befäl vid räddningstjänsten i Halland.

Det är oklart hur mycket svavelsyra som läckte ut.

– Det är svårt att avgöra. Man lämpade över så mycket man kunde i en tankbil som kom till platsen, säger Karlborg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.