SVT:s expert svarade på tittarnas väderfrågor

Uppdaterad
Publicerad

Väderfenomen kan vara både spännande och allvarliga. Men hur uppstår de, och vilka kan förekomma i Halland?

SVT:s meteorolog Deana Bajic chattade med tittarna om olika väderfenomen.

SVT:s meteorolog förklarar – så uppstår väderfenomenen

Tack för idag och tack för era frågor!

/Deana

Fjäderliknande frost på en glasruta

Fråga som kom till vår mail:
Annika Faström •
Skulle bli jätteglad för en förklaring till hur min vindruta såg ut i söndags morse. Se på bifogad bild hur vacker den var. Hur blev det så?

Hej! Det som vi ser på bilden är frost som bildas när fukten från luften fryser till is på kalla vindrutor. Hur mönstret blir beror det på hur ytan ser ut och hur fukten fastnar på ytan. Frost bildas när det är vindstilla (högtryck) och kallt väder.

Alexandra Runemalm • Hej!
Jag och min man har en fråga:
Ibland när det är helt vindstilla kan det komma en vindil eller vindpust som drar igenom trädgården eller som drar förbi. Hur uppkommer de ifrån till synes ingen blåst?

Vinden uppstår på grund av att solinstrålningen varierar på jordytan som i sin tur leder till lufttryck skillnader i atmosfären. Om man tittar storskaligt då ser man att skillnader i lufttryck får luften att röra sig från områden med högtryck till områden med lågtryck.  

Men även lokalt (t. ex i område där du bor) uppstår tryckskillnad när luften värms upp olika från olika markytor (vatten, skog, hus, betong…). Då förekommer små vindpustar.  

Jörgen • Hej
Jag bor på en stormutsatt plats i södra Halland. Platsen jag bor på sägs ha skapats av en vind som slog ned och fällde träden i en cirkel. Kan detta hända igen på samma plats?

Hej! Vet inte hur den ser ut, men ja, det kan hända igen om det förekommer så kraftiga vindar längs Hallandskusten.

Joakim korvala • Jag vill inte ha oväder nån sånt tromb ska komma till vår Sverige är en helig plats så snälla blir vår här västernorrland

Hej!
Tromber är ett ovanligt men inte unikt fenomen i Sverige. De bildas oftast under sommaren. Det brukar bildas något tiotal här i Sverige. :-)
Din fråga var också om våren kommer till Västernorrland? Där brukar våren anlända mellan 15 mars till 4 april och som det ser ut nu det blir fortsatt kallt med dygnsmedeltemperatur under noll grader de kommande dagarna.

Hej!
Nu sätter jag mig och svarar på era
frågor.

Lasse • Vi har fått mer sol, ca 20% fler soltimmar sen 1980 talet.(SMHI)
Molnen har således dolt solen allt mindre tid.
Vilken effekt på vädret har vi fått på grund av detta?

Hej!
Det är en svår fråga, men ökningen på solstrålning på markytan kopplar man till en minskad molnbildning och minskad halt av aerosoler tack vare bättre rening
sedan 1980-talet. Det skulle vara intressant att se på mättningarna i övriga delar av jorden. Är det lokalt eller ett globalt fenomen?

Erika Johansson • Varför kan man se norrsken så ofta hos oss just nu, och vad är det?

Hej!
Jag tror att norrsken får mer uppmärksamhet nu än tidigare. Nuförtiden finns prognoser för norrsken och
bilderna på norrsken sprids mycket i sociala medier. Därför har du känsla att man ser norrsken oftare nu än tidigare.
Norrsken uppstår när laddade partiklar från solvind fångas av jordens magnetiska fält och sedan kolliderar med atomer och molekyler i jordens övre atmosfär och förvandlar kinetisk energi till ljus.
Här kan du läsa mer om norrsken:
https://www.svt.se/vader/fragor_och_svar/norrsken

Vilka väderfenomen fascineras du av? Hur uppstår de – och vilket önskar du att du fick se med egna ögon? Ställ dina frågor till väder-Deana.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.