2014 hanterades drygt 135 fall av vägglöss i Halland men den siffran väntas enligt Anticimex fördubblas i år. Den bilden bekräftas även av andra saneringsföretag.
– Antalet förfrågningar har ökat markant, säger Thomas Johnsson, distriktchef Corvara Skadeservice i Stockholm.
SVT Nyheter Halland tar rygg på den specialtränade hunden Kotte som är på väg att undersöka en lägenhet i Halmstad. Han ska säkerställa om det finns något att sanera. Redan efter några sekunder visar han att det finns vägglöss.
Kotte som är av rasen jakt cockerspaniel jobbar drygt 40 timmar i veckan och han slarvar inte på jobbet. Träffsäkerheten för spårning av vägglöss ligger på drygt 99 procent och användandet av spårhund har därför blivit alltmer vanligt.
– Människan har förmågan att upptäcka från ungefär åtta till tolv veckors smitta medan hunden kan hitta den från första till fjärde smittodag, därför används hundarna mer, berättar Mattias Johansson ansvarig hundinstruktör på företaget Passéra.
Men Kotte och alla andra hundar betonar Mattias får sin välförtjänta rast. För varje arbetad tid får de en motsvarande rast. I augusti och september är det som mest tryck på Kotte och hans kollegor. Det är månaderna med flest vägglösfall.
– Många har kommit hem från en semester och har kanske dragit med sig vägglöss hem. En hel del studenter som kommer till sina nya boende upptäcker vägglöss. Det är framförallt när man byter bostad och byter säng som man löper den största risken att drabbas av vägglöss, säger Niklas Holmberg, skadedjurstekniker på Anticimex i Halmstad.
Skarpare bekämpningsmedel förr
Att lokalisera väglössen är av största vikt. Därefter lägger sanerarna på ett bekämpningsmedel som torkar ut insekterna. Men det är inte bara de senaste åren som människor åkt på semester – så frågan är varför vägglössen har ökat så dramatiskt nu?
– Vi åker till länder som vi inte åkt till tidigare. Bland annat till Asien och mer in i öststatsländer som kanske var stängda för oss tidigare. Men det är inte bara resandet. Man kan också säga att bekämpningsmedlen som användes förr var betydligt skarpare än medlen vi använder idag. Det har också en betydelse, säger Niklas Holmberg.
Resistenta vägglöss
Han menar också att vägglöss är mer svårbekämpade eftersom det i dag finns resistenta stammar av vägglöss. Det innebär även att de förökar sig mer. Niklas Holmberg tycker ändå inte att det finns anledningen till oro, men uppmanar ändå till vaksamhet.
– Förhållandevis är det ganska få fall ändå. Men det är bra om man är medveten att det kan vara vägglöss och att man ringer tidigt. Har du varit utomlands och misstänker att det varit något i rummet eller känner att du blivit biten, då ska man vara extra uppmärksam, säger Niklas Holmberg på Anticimex i Halmstad.