Henrik Ekengren Oscarsson är professor i statsvetenskap och leder valforskningsprogrammet vid Göteborgs universitet. Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Valexperten om folkomröstningar: ”Måste vara lagom svårt”

Publicerad

En folkomröstning ska hållas om minst tio procent av de röstberättigade i kommunen eller regionen begär det. Men varför just den procentsatsen? Valexperten reder ut.

Varför ligger gränsen på just 10 procent av de röstberättigade?

– Det var faktiskt en höjning från 5 procent, men 10 procents-regeln infördes samtidigt som man gjorde det tvingande för kommunfullmäktige att ta upp frågan. Tio procent bygger på bedömningar och det finns inget forskningsstöd som föregick förändringen av lagen, säger Henrik Ekengren Oscarsson, professor i statsvetenskap.

Han fortsätter:

– Gränsen är ett sätt att försöka göra det lagom svårt att få till stånd ett folkinitiativ. Viljeriktningen var att införa ett system som gjorde det lättare för medborgarna att initiera kommunala folkomröstningar.

Finns det någon diskussion kring en eventuell förändring?

– Hur stora inslag av direktdemokrati som vår representativa partidemokrati egentligen bör ha är alltid en het fråga, men det var ett tag sedan jag hörde några konkreta förslag i någon riktning.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Henrik Ekengren Oscarsson är professor i statsvetenskap här svarar han på tre frågor inför hotellomröstningen i Halmstad. Foto: SVT

Folkomröstningar i kommuner och regioner är alltid rådgivande. Det är kommunen eller regionen som beslutar om en folkomröstning ska hållas i kommunen eller länet.

En rådgivande folkomröstning ska hållas i en fråga om minst tio procent av de röstberättigade begär det, och om inte två tredjedelar av närvarande ledamöter i fullmäktige motsätter sig det.

Namnunderskrifterna från röstberättigade kan samlas in var och när som helst inom sex månader före det att folkinitiativet lämnas in till kommunens eller regionens förvaltning.

Källa: Sveriges kommuner och regioner

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer