Här är kurvan på Onsalavägen där bilen åkte av vägen och in i en friggebod. Foto: Alexandra Nordwall/SVT

Vännen dog efter krasch med friggebod – föraren åtalas

Uppdaterad
Publicerad

Klockan är strax efter tre på natten. Två vänner är på väg hem i en bil på Onsalavägen i Kungsbacka. Men de kommer aldrig hem. Föraren kraschar rakt in i en friggebod och åtalas nu för att ha kört på fyllan och vållat sin kompis död.

Det var i slutet av februari 2021 som mannen i 20-årsåldern gav sig ut på vägarna utan körkort och efter att han ska ha druckit öl med ett kompisgäng. Enligt Kungsbacka-Posten skulle han köra en kompis hem.

På Onsalavägen körde han av vägen och in i en friggebod på en tomt. Alkoholhalten uppmättes till 1,33 promille i blodet. I kraschen dog kompisen, och föraren skadades allvarligt.

Åklagaren: ”Stark bevisning”

Nu åtalas föraren vid Varbergs tingsrätt för grovt vållande till annans död, grov vårdslöshet i trafik, grovt rattfylleri och olovlig körning.

– Det finns en ganska stark bevisning. Det finns en utredning från en kriminalteknisk firma som gjort en beräkning på hastigheten. Den var olovligt hög, säger kammaråklagare Sonja Seligmann till SVT Nyheter Halland.

Nekar och erkänner

Föraren erkänner att han saknar körkort, men nekar till grovt rattfylleri, grovt vållande till annans död och grov vårdslöshet i trafik.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.