Anna-Lena Sellergren, chef för socialförvaltningen i Varberg berättar varför de tagit beslut om att lägga ner på demensboenden. Foto: Kristian Åkergren/SVT och Pontus Lundahl/TT

Varberg lägger ner två demensboenden – 35 anställda berörs

Publicerad

Demensboendena på Håsten och i Veddige i Varberg läggs ner – det meddelade socialförvaltningen i Varberg på tisdagen. Runt 35 tjänster berörs, och även om personalen behåller sina anställningar inom kommunen måste de nu söka nya tjänster.

Anledningen är enligt Varbergs kommun att det finns ett större behov av att öppna ett nytt LSS-boende, och ett psykiatriboende nu när det håller på att byggas ett nytt demensboende.  

– Vi kommer öppna ett nytt stort äldreboende i mars nästa år, med huvudsakligen inriktning demensboende och vi har ett ansvar för alla grupper i Varberg. Det saknas ett LSS-boende och ett psykiatriskt boende och det var mer brådskande eftersom vi har ett ökande behov i den här gruppen, säger Anna-Lena Sellergren, chef för socialförvaltningen i Varberg.

Personalen ifrågasätter beslutet

Enligt Hallands Nyheter, som var först med att rapportera om beskedet, ifrågasätter personalen varför de inte har fått vara delaktiga i beslutet.

– Jag förstår och respekterar att det kommer plötsligt för dem, men vårt ansvar är att boendeplanera på bästa sätt. Vi ville säkerhetsställa den politiska processen innan vi kunde gå ut och informera så vi visste förutsättningarna, säger Anna-Lena Sellergren.

Måste söka nya tjänster

Enligt Anna-Lena Sellergren får personalen behålla sina anställningar inom kommunen, men måste söka tjänsterna om de vill jobba kvar när boendena görs om, eller om de vill börja på det nya demensboendet som öppnar i mars 2021.

– När vi öppnar ett sådant stort boende med så mycket personal så är det klart att de har möjlighet att söka. Men det är en rekryteringsprocess, och vi ska göra allt vi kan för att möta de önskemål som vi har fått, säger hon.

Beslutet om omorganisationen ska tas på Socialnämndens sammanträde den 24 september.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.