Varbergs politiker har beslutat sig för att tacka nej till statydonationen från hotellägaren Lasse Diding. Konstnär är Susanna Arwin. Foto: SVT

Varberg säger nej till väskstatyn

Uppdaterad
Publicerad

Kommunen ratar den omdiskuterade konstgåvan. Men donatorn Lasse Diding kommer att ställa ut den i Varberg ändå.

Damen med handväskan får finna en annan hemvist än Varbergs offentliga miljöer. Det står nu klart sedan kommunens kultur- och fritidspolitiker på onsdagen beslutat att tacka nej till donationen från hotellägaren Lasse Diding.

– Det är en förlust för Varberg och en seger för Sverigedemokraterna som drivit fram det här beslutet, säger Lasse Diding.

Skulpturen med namnet ”Med handväskan som vapen” har tidigare även nobbats av Växjö kommun. Lasse Diding köpte skulpturen i höstas.

Läs mer: Kvinnan med handväskan till Varberg

Förlagan är ett känt fotografi från 1985 där en dam attackerar nazister med sin handväska.

Kvinnan är inte längre i livet, men hennes som vill inte att hans mamma ska bli en symbol.

Jämn omröstning

Beslutet att tacka nej togs efter en lång diskussion i kultur- och fritidsnämnden. I omröstning blev det bara en rösts marginal för att tacka nej. Moderaterna, Centerpartiet, Liberalerna och Sverigedemokraterna röstade emot skulpturen. Argumentationen mot statyn har bland annat andlat om att den är våldsbejakande och är ett uttryck MOT yttrandefrihet.

– Men för mig personligen är kritiken från den anhöriga det starkaste skälet till att tacka nej till statyn. Dessutom tycker jag det är försvårande att donatorn ställer krav på var exakt den ska stå i Varberg. Jag tycker det är anmärkningsvärt att en kapitalist som Lasse Diding vill bestämma hur Varbergs offentliga miljöer ska se ut, säger Christofer Bergenblock (C), ordförande i kultur- och fritidsnämnden.

Med donationen kom ett krav om att den skulle placeras i Brunnsparken.

Läs mer: Kvinnan med handväskan kommer med krav

–Det var helt enkelt för att kommunen inte skulle ta emot den och sedan ställa den i någon undanskymt förråd någonstans, säger Lasse Diding själv.

”Konst ska beröra”

Socialdemokraterna och Miljöpartiet röstade för att skulpturen skulle tas emot.

– Konst ska beröra, väcka till debatt och engagemang. Jag tror det hade varit bra för Varberg om vi hade stått upp för att ta emot den, säger vice ordföranden Linda Berggren (S).

Men vad tycker ni om att sonen vädjat om att skulpturen inte ska sättas upp offentligt?

– Jag har full förståelse för den smärtan som den här bilden har åsamkat hans familj. Men det är 30 år sedan och bilden har redan blivit en symbol för och har fått ett eget liv. Sedan säger ju konstnären att den är inspirerad av fotot, det är ingen avbild, säger Linda Berggren (S).

Sedan i höstas har skulpturen varit utställd på Varbergs fästning i en utställning av Varbergs museum.

När kommunen nu inte vill ha den kommer Lasse Diding att ställa upp den i sin egen trädgård där den kommer att kunna ses av allmänheten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.