Nu är det klart att Varberg Vipers drar sig ur Hockeyettan. Foto: SVT

Varberg Vipers drar sig ur Hockeyettan

Publicerad

I senaste matchen förlorade Varberg Vipers med 23-0. Nu drar laget sig ur Hockeyettan.

Sedan en längre tid har det pratats om att Varberg Vipers kanske ska dra sig ur Hockeyettan. Så sent som i går skrev SVT Nyheter Halland att ledningen var nära att ta beslut i frågan.

Med endast fem matcher kvar av säsongen tog styrelsen under måndagen beslutet att meddela Svenska Ishockeyförbundet lagets utgång ur serien.

– Vi har fått det bekräftat i ett mejl med protokollsutdrag från gårdagens styrelsemöte. Det är helt deras eget beslut och då får vi acceptera det och försöka göra det så bra som möjligt för de andra lagen, säger Stig Andersson, ordförande i tävlingskommittén region syd och medlem i tävlingsnämnden.

Ovanlig situation

Att ett lag väljer att dra sig ur serien hör inte till vanligheterna, snarare tvärtom.

– På de här högre nivåerna är det ytterst ovanligt. Sist jag var med om gällde det också ett lag i Halland, då var det Halmstad Hammers som gick i konkurs mitt i säsongen, säger han.

Tebellen räknas om

Enligt Stig Andersson kommer nu tabellen att räknas om.

– Vi kommer att plocka bort alla matchresultat där Varberg har deltagit i. Det får inga större konsekvenser eftersom de ligger sist, men det är någon poäng hit och dit. Det hade fått desto större konsekvenser om varje match hade slutat 23-0 tidigare under säsongen, säger han.

Ronnie Glysing är ordförande för Hockeyettan. Han tycker det hela är en sorglig situation för alla inblandade.

– Vi kan konstatera att det nu blir en stor utmaning för Svenska ishockeyförbundet hur man ska göra framöver. Det är ingen rättvisa i det ena eller andra fallet. Att åka och förlora med 23-0 är ingen rättvisa, och det är en väldigt olycklig situation att lämna serien. Det är pest eller kolera, säger Ronnie Glysing.

”Kasta in handduken”

När SVT Nyheter Halland når klubben är det en uppgiven ordförande Pierre Bäck som beskriver situationen i föreningen.

– Det är självklart jättetråkigt. Vi har kämpat hårt för att komma upp till Hockeyettan, men med vår ekonomi just nu får vi inte ihop det att bedriva både ungdoms- och elitverksamheten parallellt. Ekonomin hänger inte med i den takten vi önskar. Vi tampas fortfarande med gamlas synder. Då insåg vi att vi måste kasta in handduken, säger han.

En annan anledning är att klubben inte vill påverka tabellen negativt.

– Vi känner rent moraliskt och sportsligt att det inte är rättvist mot de andra lagen i serien. Det är inte rätt att vi ska påverka serien när vi inte kan åka runt med ett konkurrenskraftigt lag, säger Pierre Bäck.

Satsa på ungdomarna

Klubben kommer nu att fokusera på att bygga upp sin ungdomsverksamhet.

– Klubben i sig behöver landa och andas lite för att kunna ta nya tag. Det är bra att ha ett A-lag i toppen som våra ungdomar kan se upp till. Nu gäller det för oss att ha en stabil ungdomsverksamhet. Vi måste börja bygga från grunden så att de i framtiden kan ta sig dit, säger han.

Besvikna spelare

När beskedet slutligen togs under måndagens styrelsemöte möttes ledningen av besvikna spelare.

– Vi har jobbat nära spelarna under hösten, och de tycker det är jättetråkigt att inte kunna fortsätta resan. De flesta har dock fått nya klubbar rätt fort, säger Pierre Bäck.

Nu väntar Varberg Vipers på att hockeyförbundet ska göra klart sin utredning.

– Vi hoppas att vårt division 3-lag ska få fortsätta och att vi kan bygga upp ungdomssektionen underifrån. Förhoppningsvis kan vi inom 4-5 år ha ett konkurrenskraftigt lag och vara ute och kriga igen, säger ordföranden.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer