Guldsuccé för Hallandsklubben Varbergs förenade surfare under SM-veckan. Foto: Daniel Cervin

Varbergare paddlade hem guld

Publicerad

Stand up paddle (SUP) deltar i år för första gången i SM-veckan som nu hålls i Norrköping. När finalerna i sprint och supersprint hölls på söndagen blev det succé för Hallandsklubben Varbergs förenade surfare.

Magnus Lindstedt från Åskloster tog dubbla guld i Motala ström i centrala Norrköping. Föga överraskande då Magnus Lindstedt varit drivande i utvecklingen av SUP-sporten i Sverige.

– Jag är från början vågsurfare, men testade stand up paddle som träningsform och kände direkt att det gav väldigt fin effekt.  Som träning är det väldigt likt längdåkning. Sedan har det gått rätt bra för mig också i tävlingssammanhang, säger han.

Längre distanser väntar

I vanlig sprint går tävlingarna till ungefär som längdåkningens sprinttävlingar med 500-metersbanor och utslagning genom heat. I supersprint är det bara 100 meter rakt fram. Magnus Lindstedt vann alltså båda disciplinerna. Senare i sommar är det även SM i distanspaddling, omkring en mil. Där har han chans att ta en ny skalp.

Damsegraren också från Halland

Från Varberg kom i helgen också damsegraren i supersprint – Margareta Engström. Hon tog också silver i vanlig sprint. Och i herrsprinten gick även bronset till Varberg genom Jon Hjertström.

Varför är Varberg en så dominerande ort i den här sporten?

– Varberg har blivit en metropol för stående paddling. Ursprungligen kommer det från surfkulturen. Det har varit mycket surf runt Varberg eftersom det ligger bra vid havet, säger Magnus Lindstedt.

Finalen i Nordiska mästerskapen kommer också hållas i Varberg i september, då eventuellt en världsmästare kommer finnas på startlinje.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer