Foto: Pontus Lundahl/TT

Varbergs sjukhus missade cancer

Uppdaterad
Publicerad

En kvinnan med förstorad livmoder kom in till sjukhuset i Varberg. Förstoringen bedömdes vid flera undersökningar vara godartad, men fem månader senare visade det sig vara livmodercancer.

En kvinna sökte sig till gynekologimottagningen i Varberg och fick beskedet att hennes livmoder var förstorad. Dock bedömdes förstoringen vara godartad och kvinnan fick inte behandling.

De följande månaderna återkom kvinnan till mottagningen för att följa upp livmoderförstoringen – som fortfarande bedömdes vara godartad.

Men fem månader efter det första besöket började patienten få blödningar och utredningen visade då att hon hade livmodercancer.

Nu anmäler Hallands sjukhus händelsen till Inspektionen för vård och omsorg, IVO.

– Redan vid den första undersökningen borde man fattat misstankar om cancer. En tidig behandlingsstart är alltid viktig när det gäller cancerprognos, säger chefsläkare Christer Allenmark i ett pressmeddelande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.