Varbergs skolor näst bäst i Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Från 50:e till andra plats. Varberg tar ett stort kliv när Lärarförbundets rankar Sveriges bästa skolkommuner.

Lärarförbundet baserar sin rankning på 13 kriterier som lärarlöner, lärartäthet, resurser till undervisningen och elevresultat.

Varberg är inte topp tio i någon av kriterierna var för sig, men fallerar heller inte i någon kategori vilket leder till den höga totalplaceringen.

Utbildade lärare

Bäst är Varberg i kriterierna om andelen utbildade lärare och andelen elever som gått ut grundskolan med godkända betyg i alla ämnen.

– De kommuner som placerar sig i toppen brukar framför allt peka på tre saker, säger Johanna Jaara Åstrand, ordförande i Lärarförbundet.

– Det handlar om att lägga upp en långsiktig strategisk plan om vad man vill med sin skola, att skapa en bred samsyn bland lärare, politiker och tjänstemän kring den planen och kanske det mest viktiga – att man har höga förväntningar, på elever och på varandra.

Undersökningen har gjorts varje år sedan 2002 och Vellinge har flera år legat i topp.

I Varberg jublas nu över andraplatsen.

– Våra chefer och medarbetare har lagt sin själ i sitt arbete och för det ska de ha den största elogen. Nu ska vi fira med tårt till alla medarbetare, säger Elisabet Svennerstål Jonsson, chef för Varbergs barn- och utbildningsförvaltning, i ett pressmeddelande som kommunen skickat ut efter utnämnningen.

Båstad hack i hälarna

Även Båstad har bra skolor enligt Lärarförbundet. Båstad har klättrat tre placeringar från förra året och hamnar i år på tredje plats i rankingen.

– Skolforskningen pekar på två faktorer som kan förklara hur en liten kommun som Båstad är tredje bästa skolkommun. Gott ledarskap och höga förväntningar på barn, elever och medarbetare. Med dessa två faktorer finns bästa möjliga utsikter till goda resultat, säger Birgitte Dahlin, skolchef i Båstads kommun i ett pressmeddelande.  

Tufft för Hylte

I botten av Hallandslistan hamnar Hylte som av Sveriges 290 kommuner placerar sig på plats 263. Bland annat är det andelen elever som går ut med godkänt betyg som drar ner helhetsomdömet.

Lärarförbundets rankning grundar sig på bland annat statistik från Skolverket och enkäter med Lärarförbundets lokalavdelning.

Fakta

1. Vellinge (1)

2. Varberg (50)

3. Båstad (6)

33. Halmstad (40)

37. Kungsbacka (33)

95. Falkenberg (73)

159. Laholm (81)

263. Hylte (207)

Källa: Lärarförbundet ”Bästa skolkommun 2016”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.