Foto: TT

Varbergs skolor tappar – men fortfarande bland de bästa

Uppdaterad
Publicerad

Från andra till nionde plats. Varberg rankas fortfarande högt på Lärarförbundets lista över landets bästa skolkommuner.

Lärarförbundet baserar sin ranking på 13 kriterier som lärarlöner, lärartäthet, resurser till undervisningen och elevresultat. Totalt sett är Varberg i topp bland de halländska kommunerna även om man går från en andraplacering i landet till nionde plats.

– Visst är det roligt. Mycket positivt. En förklaring är att vi har lyckats skapa ett långsiktigt kvalitetsarbete och har hög kompetensnivå bland våra lärare. Vi har även hög andel legitimerade lärare, säger Elisabeth Svennerstål-Jonsson, skolchef i Varbergs kommun.

Efter förra årets kliv från 50:e till andra plats så tappar ni några placeringar, hur kommer det sig?

– En del vi kan se är en utökad sjukfrånvaro. Det kan ha gjort att vi tappat något även om vi ligger under rikssnittet i sjukfrånvaro. Nu får vi se till att skapa en god arbetsmiljö och att rektor tillsammans med lärare se vad man behöver för stöd, säger hon.

Falkenberg tar stort kliv upp

Kungsbacka tar ett kliv från 36 till 20 på listan, tätt följd av Båstad. Halmstad och Falkenberg hamnade på plats 38 och 39 av 290 kommuner på listan. Halmstad tappade tio placeringar från i fjol samtidigt som Falkenberg klättrade från plats 100.

Laholm och Hylte klättrade också något och hamnade på plats 128 respektive 269 på listan.

Undersökningen har gjorts varje år sedan 2002 och Vellinge har flera år legat i topp.

Fakta

9. Varberg (2)

20. Kungsbacka (36)

38. Halmstad (28)

39. Falkenberg (100)

128. Laholm (159)

269. Hylte (274)

Källa: Lärarförbundet ”Bästa skolkommun 2016”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.