Foto: Trafikverket

Tågtunneln kan bli 100 miljoner kronor dyrare

Uppdaterad
Publicerad

Den tågtunnel som planeras passera under Varberg kan komma att bli 100 miljoner kronor dyrare än beräknat. De 290 miljoner kronor som det tidigare har sagts att Varbergs kommun ska betala räcker eventuellt inte.

Det här rapporterar Hallands Nyheter. Under gårdagens fullmäktigemöte i Varberg flaggade kommunstyrelsens ordförande Ann-Charlotte Stenkil (M) för att kommunen kan komma att behöva öka sin medfinansiering med 100 miljoner. Detta för att öka chanserna för att tunnelbygget blir av.

Ökade byggkrav

SVT Nyheter Halland rapporterade redan i februari 2016 att Trafikverket sagt att tunneln skulle kosta 3,9 miljarder kronor – en miljard mer än de första beräkningarna. Anledningen var ökade miljö- och säkerhetskrav.

Bygget av Varbergstunneln

Men då sas inget om att Varbergs kommun skulle behöva betala mer. Men nu räknar man alltså med att notan för kommunen blir 390 miljoner.

– Jag blev överraskad av Trafikverkets besked från i våras om att det inte skulle ställas något krav på ökad medfinansiering. Att det kommit upp nu i vinter förvånar mig inte, säger Ann-Charlotte Stenkil till Hallands Nyheter.

Färdig 2024

Trafikverket vill också se mer pengar från Region Halland, som enligt tidigare beräkningar ska bidra med 210 miljoner kronor.

Bygget beräknas dra igång 2019 och tunneln är tänkt att vara färdig 2024.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bygget av Varbergstunneln

Mer i ämnet