Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Större sprickor än förväntat vid Varbergstunneln. Jesper Mårtensson, ansvarig för miljö och tillstånd på Trafikverket, förklarar vad det innebär. Foto: Anton Johansson/SVT

Varbergstunneln läcker mer än väntat – kan påverka grundvattennivån

Uppdaterad
Publicerad

Berget är mer uppsprucket än beräknat. Trafikverket vill nu sänka grundvattnet ytterligare vid tunnelbygget i Varberg. Här svarar projektets miljöansvarige på frågan om likheterna med problemen vid Hallandsåstunneln.

I september meddelade Trafikverket att tunnelprojektet i Varberg blir drygt en miljard kronor dyrare och enligt underlag som SVT Nyheter Halland tagit del av är det nu strul med vattenläckage.

Strömmar in grundvatten

Horisontella sprickor gör att det strömmar in mer grundvatten i tunneln än vad miljötillståndet tillåter. Trafikverket avser därför att söka ändringstillstånd för att få sänka grundvattennivåerna ytterligare.

Bygget av Varbergstunneln

– Förhoppningsvis ska detta inte drabba människor i närområdet allt för mycket, säger Jesper Mårtensson, ansvarig för miljö och tillstånd på Trafikverket.

Kan påverka byggnader och brunnar

Att grundvattnet sänks kan dock leda till problem, enligt rapporten som SVT har tagit del av. Det kan påverka naturmiljöer, byggnader men också enskilda vattenbrunnar och så kallade energibrunnar för bergvärme.

I klippet svarar Jesper Mårtensson på Trafikverket om det kan röra sig om liknande läckage som vid det omtalade bygget av Hallandsåstunneln.

Det här är Varbergstunneln och historien bakom bygget:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bygget av Varbergstunneln

Mer i ämnet