Många vårdanställda i Halland har anmält arbetsskada när de smittats av coronaviruset på jobbet. Vårdförbundets förhandlingschef Annelie Söderberg (till höger) vill se en förändring av reglerna, så att de smittade får full ersättning. Foto: Staffan Löwstedt/TT och Vårdförbundet

Vårdanställda i regionen vill få covid-19 klassat som arbetsskada

Uppdaterad
Publicerad

38 sjuksköterskor, 40 undersköterskor och sjukvårdsbiträden samt 14 hemvårdsbiträden och personliga assistenter i Halland har anmält till Försäkringskassan att de drabbats av arbetsskada när de smittats av covid-19 i jobbet. Men regelverket gör det svårt att få rätt till arbetsskadeersättning.

Totalt i landet har cirka femtusen personer anmält covid-smittan som arbetsskada. Av dessa är nästan 1400 sjuksköterskor, något som tidningen Vårdfokus rapporterat om.

Statistik som SVT Nyheter Väst begärt ut från Arbetsmiljöverket visar att 109 anmälningar har kommit från Halland. De allra flesta finns inom vårdyrken. De som varit längst fram i kampen mot smittan är också de som drabbats värst. Se faktaruta nedan.

I april beslöt regeringen att den statliga arbetsskadeförsäkringen skulle gälla också covid-19, och att detta skulle gälla även retroaktivt.

– Men det verkar inte ha hjälpt så mycket i praktiken, konstaterar Annelie Söderberg, förhandlingschef på Vårdförbundet.

Bättre ersättning

Arbetsskadeersättning ger bättre ersättning än vanlig sjukskrivning. Enkelt uttryckt förlorar man ingenting jämfört med att jobba. Men dagens regelverk säger att sjukdomstillståndet måste ha funnits i minst 180 dagar – sex månader – för att man ska få rätt till sådan ersättning. Vårdförbundet vill att det ändras, och att ersättningen gäller så fort någon insjuknar i covid-19 på grund av jobbet.

Låst läge

Förhandlingar pågår mellan arbetsgivarorganisationen Sveriges kommuner och regioner, SKR, och Offentliganställdas Förhandlingsråd, OFR. Men SKR har sagt nej till förändringar av reglerna. Något som Annelie Söderberg har svårt att förstå:

– Vi måste se att detta är en allmänfarlig sjukdom, där Folkhälsomyndigheten sagt att vi som kan ska jobba hemifrån. I den här typen av yrken kan man inte vara hemma. Vårdanställda måste gå rakt in i den värsta zonen och arbeta med sjuka människor. Det säger sig självt att man måste se till att de är ordentligt försäkrade då, säger hon.

Så många har anmält covid-19 som arbetsskada

Chefer inom hälso- och sjukvård: 1

Allmänläkare: 1

Specialistläkare: 3

Sjuksköterskor med särskild kompetens: 38

Sjukgymnaster: 1

Övriga hälso- och sjukvårdsspecialister: 1

Psykologer: 1

Tandhygienister och tandskötare: 1

Undersköterskor, sjukvårdsbiträden med flera: 40

Hemvårdsbiträden, personliga assistenter med flera: 14

Övrig vård- och omsorgspersonal: 1

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.